Trawa Lepironia articulata rosnąca dziko w delcie Mekongu w Wietnamie ma sztywną strukturę i dzięki temu jest doskonałym surowcem do produkcji słomek.
Trawa jest zbierana, myta i krojona na długość ok. 20 cm. Wnętrze rurki jest czyszczone i całość jest ponownie myta w morskiej wodzie. Następnie słomki pozostawiane są na 2-3 dni na słońcu do wyschnięcia, po czym suszone w piecu w wysokiej temperaturze.
Słomki są zbierane i przetwarzane w naturalny sposób, nie są poddawane działaniu żadnych środków chemicznych ani konserwantów.
Przeznaczone są do jednorazowego użytku w restauracjach, barach i na imprezach. Jednak w przypadku gospodarstw domowych zachęcamy do ich ponownego użycia. Można je opłukać, przetrzeć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyschnięcia.
Słomki z trawy rozkładają się naturalnie, pomagając chronić środowisko. Można umieścić je w pojemnikach na kompost lub odpady organiczne.
Są w pełni ekologiczne dla ludzi i środowiska, przyczyniają się do zmiany stylu życia, myślenia i naszej świadomości w zakresie ochrony środowiska i naszej planety.
Produkcja tych słomek odbywa się w sposób nienaruszający równowagi ekologicznej. Trawa zbierana jest ręcznie przez miejscową ludność. Praca tych wiejskich rolników opiera się na różnorodnych produktach z trawy Lepironia, które stanowią główne źródło ich dochodów.
- długość 200 +/- 5 mm Ø 4,5 - 6,5 mm
- zachowują swój kształt zarówno w ciepłej, jak i zimnej wodzie
- nie nasiąkają żadnym płynem
- nie mają zapachu ani smaku
- nie wpływają na smak napoju
- nie powodują deforestacji
- 100% naturalne
- 100% biodegradowalne
- bez glutenu
- bez laktozy
- bez cukru
- bez konserwantów